Innhold og grafisk utforming er beskyttet i henhold til lov om opphavsrett til åndsverk
Askim Historielag org.nr. 971251743  Askim Historielag har  intet ansvar for innholdet i eksterne lenker

 lysfestival logo

Søndag 16. november 2008 gikk startskuddet for lysfestivalen som markerte at det var 100 år siden de første elektriske lyslampene ble tent i Askim. Det var lagt opp et flott program som startet i Vamma kraftstasjon og avsluttet lørdag 20. desember med  lysshow på Askim torg.

Og det var 20. desember for 100 år siden at det elektriske lys for første gang lyste opp i Askim og varslet en ny epoke i hus og hjem.  I vår tid tar vi elektrisiteten for gitt, den gir oss lys, varme og holder samfunnsmaskineriet i gang.

Askim fikk sitt elektriske lys til dels mye senere enn andre steder i landet, og det til tross for at strøm ble produsert noen lange steinkast unna, dvs. i Kykkelsrud som stod ferdig i 1903. Men bedre sent enn aldri, sa vel folk flest og frydet seg over dette forunderlige at lyset kunne komme inn i huset via noen ledninger på veggen.

«For første gang straaler Lyset ved Askim Station, skrev Øvre Smaalene dagen etter og la til: «idet vi gratulerer vaar Bygd med Gaarsdagens Begivenhed - en Begivenhed som vil dra efter sig større Følger end det kanske mange aner - vil vi haabe og er forvisset om at den vil bli fulgt af en Udvikling som vil bringe Glæde, Udbytte og Tilfredshed.»

Her er programmet i Vamma kraftstasjon ( som er valgt fordi Kykkelsrud er under utbygging)

Åpning av arrangementet kl 1600 Anne Enger, fylkesmann i Østfold
Fra en sped begynnelse til stordrift Anders Østby, adm. direktør Hafslund Produksjon as
Rallarviser fra Kykkelsrud Roger Johansen synger
Anleggstiden i Kykkelsrud Truls Grøteig kåserer

I tillegg ble en imponerende fotoutstilling fra anleggstiden i Kykkelsrud åpnet, det var gratis servering av leskedrikker og de besøkende fikk sist, men ikke minst bese en flott kraftstasjon, der for øvrig en lang rekke instrumenter og andre gjenstander fra tidligere tider vises i en permanent utstilling. Og ikke må vi glemme «Sliberimusiken» som forlystet publikum med toner på 100 år gamle instrumenter!

Lysfestivalen arrangeres etter initiativ av Askim Historielag i tett samarbeid med Lions Club Askim, Kiwanis Club Askim og Askim Rotary Klubb.  Med på laget er også Hafslund Produksjon AS, Askim kommune, Askimbyen as, Fortum, Indre Østfold, Smaalenenes Avis, Østfoldbadet, Askim Sparebank, Meny og Reiseliv Indre Østfold.Hovedsponsor for Lysfestivalen er Hafslund Produksjon AS

Go to top